"MUSTAFAKEMALPAŞA OKUYOR KİTAP OKUMA YARIŞMASI TANITIM TOPLANTISI YAPILDI
Mustafakemalpaşa Okuyor Projesi Yarışması toplantsı 19/01/2016 Salı günü Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda yapılmıştır. Tanıtım toplantısına ilçe Kaymakamı Mustafa MASATLI, Kaymakam Vekili Cengiz NAYMAN, İlçe Garnizon Komutanı, Belediye Yetkilileri, İlçe Sağlık Müdürü, İlçe Spor Müdürü,Vergi Dairesi Müdürü, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve basın mensuplarının katılımışlardır.Toplantıda bir konuşma yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa EFE konuşmasında;
"Okumak iğneyle kuyu kazmaktır; kararlılık ister, sabır ister. Okumak bir arayıştır, hakikati, doğruyu, güzeli arayış. Her arayış içinde bulma heyecanını barındırır.Okumak, insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Gelişmiş ülkeler sahip oldukları bilgilerin % 60’ını bu yolu kullanarak edinmişlerdir. Geri kalmış toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanı çoğunlukla yararsız işlerle harcamakta iken okuyan öğrenci farklılığıyla ortaya çıkmaktadır.Okuyan öğrenci; düşünen, yargılayan, eleştiren, bilgiye ve kütüphaneye gereksinim duyan, çağdaş ve demokratik birey anlamına gelmektedir. Okuma, içinde bulunduğumuz çağda da nitelikli bir yaşamın önemli aracı olma özelliğini sürdürmektedir.Günümüzde birçok aile, çocuklarının kitap okumamasından şikâyetçidir. Kitap okurken sıkılan çocuk, nedense saatlerce televizyon ya da bilgisayar karşısında sıkılmaz. Hâlbuki televizyon, çocukların duyarsızlaşmasına, şiddet içeren saldırgan davranışlarda bulunmalarına, yoğunlaşma sorunları yaşamalarına, sağlıksız beslenme alışkanlıkları edinmelerine, dünya ile ilgili gerçek dışı düşüncelere sahip olmalarına, bilinçsiz bir tüketici olmalarına, yanlış kişilerle özdeşim kurmalarına, hayal güçlerinin, okuma ve yazma becerilerinin zayıflamasına neden olabilir. Bunları hangi bilinçli anne baba ister ki…Karakter gelişimi, bilgiyi ve araştırmayı seven insanların yetiştirilmesi ile mümkün olur. Çocuklarımızın ve gençlerimizin kendilerini okuyarak geliştirmeleri gerekir. Kitap okumayan nesillerin fikir üretme kabiliyetleri körelmektedir ve başarılı bir iletişim kuramamaktadırlar.Günümüzün cahilliği okuma yazma bilmemek değil okuma yazma bildiği halde okuyup yazmamaktır. Okumayan insan, zihnini çalıştırmıyor, fikir jimnastiği yapmıyor demektir. Bir kitap veya yazı okuduğumuz zaman, onu kaleme alan yazarla sohbete dalmış oluruz. Okuduğumuz metin, bize yazarın düşüncelerini söyler; biz de o fikirleri zihnimizde tartarız, kabul veya reddederiz ki böylece biz de düşünmeye başlarız.Artık bilgiye ulaşmak çok kolay ve ucuzdur. Bugün önemli olan doğru bilgiye ulaşma meselesidir. Yanlış bilgi ile doğru bilgiyi ayırabilmenin en önemli yolu ise okuma alışkanlığının kazandırılmasından geçmektedir.“Peki, bu kadar iş güç arasında ne zaman okuyacağız veya okumaya nasıl zaman ayıracağız” diye sorabilirsiniz. Çoğunlukla iş sonrası – okul sonrası ya da evde televizyon karşısında amaçsızca, elimizde kumanda kanal kanal dolaşarak boşa geçirilen zamanlar kitap okuyarak geçirilebilecek en verimli zamanlardır. Yine bunun gibi tren, otobüs, taksi, uçak gibi ulaşım araçlarında seyahat ederken de kitap okuyabiliriz ve zorunlu olarak geçen bu boş zamanları değerlendirebiliriz. Sahip oldukları her boş anda yanlarında bulunan kitabı okuyan Batının gelişmiş toplumları ve Japonlar kitap okuma alışkanlıkları ile göz doldurmaktadırlar.
Kısaca okumak;
Bir İlaçtır, Hayatı Sevdirir, Düşünceleri Olgunlaştırır, Stresi Azaltır, Zihni Açar ve hantallıktan Kurtarır.
Güzel Görmemizi Sağlar, Bilgi dağarcığımızı ve kelime hazinemizi zenginleştirir.
Anlama gücümüzü ve konuşma yeteneğimizi kuvvetlendirir, Genel kültürümüzü artırır, Etkin ve etkili bir insan olmanın yollarını açar.
Meslek hayatımızdaki başarı düzeyimizi yükseltir, Dünyaya bakış açımızı değiştirir,
Toplumsal ilişkilerimizin ve sohbetlerimizin kalitesini artırır.
Hayal dünyamızı geliştirir, zihnimizi süslemeye, karar verme yeteneklerimizi geliştirmeye yarar.
İnsanı olgunlaştırır, erdemli kılar.
Okumanın daha nice faydalarını okumamanın ise nice zararlarını saymak mümkündür ve bunlar herkesçe bilinen gerçeklerdir.
Değerli misafirler, bu güzel düşüncelerle yola çıkılan “Mustafakemalpaşa Okuyor” kitap okuma yarışmasında sizleri, temsil ettiğiniz kurumlardaki personellerinizi, ailelerinizi ve çevrenizi de yarışmacı olarak görmek en büyük arzumuzdur." dedi.
Katılımcılara teşekkür ederek bol kitaplı günler diledi.
İlçe Kaymakamı Mustafa MASATLI ise böyle bir proje çalışmasından ötürü memnuniyet duyduğunu, tabi öğrencilerin televizyon, tablet ve telefondan uzak durmaları gerektiğini, bunların vazgeçilmez olduğunu, teknolojinin ülkenin kalkınmasında çok önemli olduğunu ancak bu teknoloji düzeyinin de okunarak yakalanabileceğini ifade etti.
Şartnamenin, kategorilerin,takvimin, her kategoride bulunan kitapların tanıtılmasıyla program son buldu.